Monday, February 10, 2014

11 Februarie Istoricul zilei | Radio Enigma Romania


11 februarie


11 februarie


Într-o zi de 11 februarie, in 2008, Heather Mills si Sir Paul McCartney apareau in fata Inaltei Curti din Londra, pentru o ultima audiere in procesul de divort, o audiere care urma sa se intinda pe durata a 5 zile si sa se desfasoare cu usile inchise.


h


Fostul membru Beatles, Paul McCartney si Heather Mills incercau inca o data sa ajunga la consens in privinta divortului care avea mari sanse sa devina cel mai costisitor din Marea Britanie. Dupa o disputa avuta cu avocatul sau, Heather a fost nevoita sa-si sustina singura cauza, miza fiind una uriasa. Paul McCartney este posesorul unei averi care se pare ca depaseste 1 miliard de euro, iar tabloidele sustineau ca ar fi fost dispus sa-i ofere lui Mills 74 de milioane de euro. Paul McCartney si Heather Mills s-au casatorit in 2002, la patru ani de la moartea Lindei, prima sotie a cantaretului. Dupa ce au anuntat o despartire amicala in mai 2006, cei doi au tinut prima pagina a ziarelor, Heather declarandu-se victima unei campanii de presa si comparand situatia in care se afla cu aceea a Printesei Diana. Sir Paul McCartney a afirmat ca pentru el divortul de Heather Mills nu a fost asa de “lejer” cum a parut. Pana la urma Heather a primit “aproape” 25 de milioane de lire sterline (32,5 milioane de euro) in urma divortului de fostul membru al trupei Beatles, adica patru milioane de lire sterline pentru fiecare an de casnicie. Pe 9 octombrie 2011, Paul Mc Cartney s-a casatorit pentru a treia oara, de aceasta data cu Nancy Shevell, mostenitoarea unui antreprenor american bogat.


Tot intr-o zi de 11 februarie, in anul 1752, in Statele Unite era inaugurat primul spital – Pennsylvania Hospital, construit din initiativa lui Benjamin Franklin.


Pe 11 februarie 1809, inginerul american Robert Fulton inventa vaporul cu aburi.

In 1840, pe 11 februarie, avea premiera, la Paris, opera lui Gaetano Donizetti opera Fiica regimentului (La Fille du Régiment). Opera (in limba franceza) s-a bucurat de un succes de durata, figurand in repertoriul constant al multor case de opera. Libretul operei apartine lui Jean-Francois Bayard si Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges.


La 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Romaniei, era silit sa abdice, ca urmare a conjuratiei pregatite de coalitia dintre conservatori si liberal–radicali (“monstruoasa coalitie”).


Pe 11 februarie 1929 lua fiinta statul Vatican, prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercita puterea legislativa si executiva, prin intermediul unui corp de cardinali.


Tot intr-o zi de 11 februarie, in 1942, avea loc intalnirea maresalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientala. Conducatorului roman i s–au dat asigurari ca Germania nu va permite Ungariei si Bulgariei sa atace Romania si i s–a cerut sporirea contributiei de razboi.


In 1963, pe 11 februarie, in mai putin de 10 ore, trupa The Beatles inregistra 10 piese noi pentru noul album plus alte patru, din care urmau sa se aleaga urmatoarele doua single-uri.


Pe 11 februarie 1989, Sade se casatorea cu producatorul Carlos Scola.


La 11 februarie 1990, liderul sud-african Nelson Mandela era eliberat din inchisoare, dupa 27 de ani petrecuti in arest.


Tot intr-o zi de 11 februarie, in 1992, trupa Motley Crue isi concedia solistul, pe Vince Neil, pentru ca acesta refuzase sa vina la repetitii, sustinand ca si-a pierdut pasiunea pentru muzica si ar dori sa se reorienteze spre curse de masini.


In 1998, pe 11 februarie, manuscrisul melodiei “Candle in the wind”, rescrisa special de Elton John si de textierul sau, Bernie Taupin, pentru funeraliile printesei Diana, era scos la licitatie si se vindea contra sumei de 278.512 de lire sterline.

Sarbatoritii acestei zile sunt: cantareata americana Sheryl Crow, actrita americana Jennifer Aniston si cantareata americana Kelly Rowland.


Astazi, in Statele Unite, este sarbatorita Ziua inventatorilor americani, instituita in memoria lui Thomas Alva Edison.


Surse: http://ift.tt/gEh0M8, http://ift.tt/1iJwCXF, http://ift.tt/IzbG8s




Source:


http://ift.tt/1eM4AeI






The Late News from http://ift.tt/1gYZQAR